Kam v Brně na phal v roce 2019

Milovníci indických jídel! Víte, kde si v Brně nejvíc spálíte ústa (a následně i zbytek trávicího traktu)? A kde si nejvíc pochutnáte? Vyzkoušeli jsme za vás!

 

Jistě si všichni pamatujete náš slavný phalový test, kterého se Honza účastnil před pár lety a při kterém skupinka magorů obrážela vybrané brněnské indické RaJe (restaurace a jídelny). Tam si celá parta poručila phal s dovětkem „A ne, že nás budete šetřit!“ Jak to dopadlo, to si jistě vzpomínáte… Pokud jste tuto slavnou zprávu o stavu indické gastronomie v Brně spojenou s kolektivní zkouškou ohněm nečetli, máte možnost zde.

Když jsme na konci roku 2018 resuscitovali blog a naše články četli a revidovali, řekli jsme si, že by nebylo na škodu prověřit, jestli tehdejší favoriti nešli s kvalitou do ři… dolů (ne, dobře, nebudeme rýmovat za každou cenu) a jestli se naopak na brněnské „indie“ gastroscéně neobjevil nějaký černý kůň. Co jsme zjistili? Čtěte dál!

 

Co je to ten Phal?

Phal (nebo taky fal, ale my raději z obav, abyste si nepletli fal a falus, zůstáváme u anglické transkripce) je indické jídlo, které (podle Wikipedie) vynalezli v Birminghamu, tedy v rodném městě ostrých hochů se žiletkami – Peaky Blinders. A je potřeba říct, že to asi nebude náhoda, protože Phal si s rodinným klanem Tommyho Shelbyho v ostrosti a razanci nikterak nezadá. Je to jídlo na bázi karí, které je ostřejší než známé vindaloo. Používá se do něho buď hodně mletých klasických chillipapriček, nebo menší množství našich oblíbených odrůd (od Habanera výš). Wiki dále uvádí, že základ má být rajčatový a neměl by chybět zázvor. Někdy mohou být fenyklová semínka. Tak díky, Wiki, a zase někdy!

Phal

Tentokrát jsme se rozhodli jít jinou cestou než při prvním testu. Žádné domlouvání „tenhle pátek tam, za týden onam a za čtrnáct dní do té nové“. Nene, tentokrát jsme se rozhodli pro cestu okamžité, přímé a hubopalné konfrontace všech vybraných v jednom podvečerním battlu, pěkně jeden phal za druhým. Halt už na chození po indickejch hospodách nemáme tolik času :-) Odpadá taky nadbytečné hodnocení interiéru, úrovně záchodů, vhodnosti hudby a podobných serepetiček. Jdeme se přece věnovat tomu hlavnímu – Phalu!

 

Koho vybrat?

V Brně jsme jen při zběžném monitoringu narazili na osm indických restaurací, které mají v nabídce Phal. Shodli jsme se na tom, že to je moc, a rozhodli jsme se zůstat na číslovce šest. Je to pořád o jednu víc než při prvním testu. Gastromapa se za těch několik let stihla trochu obměnit. Takže jsme nakonec vybrali čtyři restaurace, které v minulém testu dopadly nejlépe, a k nim přidali dva nováčky.

V každé restauraci jsme zvolili stejný objednávkový postup. „Jeden kuřecí Phal. A udělejte ho hodně pálivý, prosím!“ Tuto frázi jsme 11. prosince 2018 v odpoledních hodinách postupně zopakovali ve všech šesti podnicích. Když to vezmeme abecedně, vyzvedli jsme si phal v těchto inďárnách (N v závorce za názvem označuje nováčka):

  • Annapurna (N)
  • Everest
  • Flavours of India
  • Goa
  • Lights of India
  • Padagali (N)



Metoda: slepý srovnávací test

Abychom nepropadali předpojatostem, sentimentům a dalšímu emočnímu balastu, který by zastíral vjemy, rozhodli jsme se pro test naslepo. Všech šest vzorků naše kámoška Janča očíslovala a postupně nosila na stůl degustační porci – kousek masa a k němu reprezentativní vzorek omáčky. Jako přílohu jsme zvolili rýži basmati a pár kousků indického chleba naanu. Mňam!

Jo, ještě jsme neřekli, kdo je to – to „my“. Test jsme podnikli ve složení Honza a Richard z My-Chilli a další Honza, milovník (nejen ostré) gastronomie, markeťák, pekař chleba… a taky autor těchto řádků. Aby se to nepletlo, budeme tohoto Honzu označovat dávnou přezdívkou Šmiky, ke které se sice už moc nehlásí, ale teď se hodí. No a pak Tomáš. Tom je Richardův kámoš, velkej fanda dobrýho jídla a pití.

Vše, co mělo být napsáno úvodem, je za námi, pojďme tedy. Jani, Phal to do nás!

 

3, 2, 1… Phal!

Vzorek číslo jedna je tu. Honza si nabírá jako první, ochutnává, a začíná slzet. Doprdele, že bysme fakt vyměkli? Tohle je fakt ZLO! Jedna lžíce a slzy už jedou. Chuťově OK, ale SAKRA pálí.

Richard škytá a zmohl se na “Tohleto normálně bolí”.

Šmiky zmiňuje hrubší konzistenci, semínka koriandru a zdá se, že s palem se z nás vyrovnává nejlíp… jenže je tu ještě Tomáš.

Už jsme vám říkali, že na chilli není moc zvyklej, ale nechá se překecat do čehokoli? Nojo...

Tom totiž vypadá, že brzo umře. Jedna lžíce a všem nám krade ubrousky, nadává do magorů, Janči, která pomáhá s přípravou porcí, sebral kafe s mlíkem a přestal mluvit.

Dáváme si pauzu, vydejcháváme, ale pokračujem.

phal_1

 

Jdeme na dvojku.

Honzovi porce chutná, dopřává si jednu lžíci za druhou. “Buďto už jsme si trochu zvykli, nebo je tento kousek o dost míň pálivej,” říká.

Richardovi se líbí vůně římského kmínu, Šmikymu zase imponují kousky zázvoru.

Tomáš zase nemluví. Buď je nasranej, nebo ho nepřešel ten první vzorek, ale jelikož začal po vzoru Richarda škytat a po první lžíci nám snědl dětskej jogurt z lednice, asi ho to pálí.

phal_2

 

"Nesu další!" Janča z kuchyně hlásí příchod dalšího vzorku, v pořadí třetího.

Richard: ”Guláš! Cítím hodně zázvoru a příliš mnoho kmínu.“ Richardův verdikt není pro trojku příznivý.

Ani Honzovi moc nechutná: „Je to moc slané, překořeněné (moc garam masaly) a navíc přesušené maso. Pálivost o něco vyšší.“

Šmikymu vadí přílišné množství sušeného koření. „Sype se to a je to moc slané. Pálivost – tak akorát.“

Tomáš našel v lednici pivo, a ikdyž jsme mu říkali, že je to pěkná blbost – chilli pivo tak akorát podpoří, rozhodl se nás neposlechnout. V režimu co lžíce, to lok se rozhodl třetí vzorek sníst celej, tak trochu na sílu. A konečně máme i jeho hodnocení – prej jsme blbci a už nikdy s náma do podobné akce nejde. A tenhle vzorek mu, stejně jako nám, nechutná.

phal_3

 

Barva čtvrtého Phalu je zase spíše v červené části spektra a konzistencí připomíná pyré. Při kousání to vrže, skřípá a praská mezi zuby, což není úplně příjemné. Sušené koření, které se špatně spojilo s dalšími ingrediencemi.

Shodujeme se ale, že tento Phal má však nejlepší maso ze všech vzorků – šťavnaté a místy s tukovým krytím. Tohle nebude kuře z Vodňan!

Honza by přivítal lepší spojení koření s pokrmem a zmiňuje česnekovou a octovou chuť. „Ale je to v pořádku, takhle mi to chutná.“

Plno semínek, opět slanější a jakoby kečupový – to je Šmikyho verdikt. „Bordelová konzistence – asi málo svařené,“ uzavírá Richard.

Tomášovi došlo pivo. Do mlíka prej nejde, že by se po…., takže trpí. Asi celkem dost, protože mu otekly rty a po nose mu tečou kapky potu a slz. Ale mluví! Heuréka! Sice většinou jenom “ty vole, ty vole, TY VOLEEE!”, ale mluví!  Potvrzuje, že maso je dobrý, zbytek prý už absolutně necítí.

phal_4 

 

Pětka je opět barevně dohněda a obsahuje na pohled spoustu koření. Hned při prvním soustě překvapí výrazně sladká chuť oproti ostatním vzorkům.

To přece do Phalu nepatří! „Cítím zázvor, cítím kmín. Maso je tuhý a je tam až moc koriandru,“ nelíbí se Honzovi.

Richard se omezuje na konstatování sladkosti – pardon, ale takhle ne, přátelé!

Šmiky hodnotí pálivost jako optimální. „Ta konzistence působí tak, že je to zahušťovaný. A ano, je to sladký!“

Tomáš se probudil z komatu a pustil se do pátýho vzorku jako pořádnej chilližrout. Čumíme, jak to dává. V půlce porce mu ale bohužel došlo, že sladkost je jen převlečenej pal, a zase nadává. Jemu překvapivě tento vzorek chutnal – jako jedinýmu z nás.  

phal_5 

 

A jdeme do finále. Šestý vzorek už napohled nevypadá úplně vábně. Konzistence je příliš hustá, sypavá. Hrrr do toho lžící!

„Papriky je tam jak v guláši! Voní to jak guláš a paprika vrže mezi zuby,“ říká Richard.

„Nedochucené, suché a s výraznou chutí papriky,“ hodnotí Šmiky.

„Pardon, ale tohle je hnus. Úplně se to sype a jenom pálí, chuť nedobrá,“ uzavírá Honza a jako jediný z šesti vzorků odmítá po první lžíci dál ochutnávat.

Tomovi to asi taky nechutnalo, protože si drhne jazyk lžící a v mrazáku hledá led. Když vychladnul, řekl nám, že nic necítí a chce pryč. A příště prej si máme najít někoho jinýho na naše fóry.  

phal_6

 

Verdikt

Po hodnocení jednotlivých vzorků musí následovat resumé. Jak to hodnotí zbylí tři členové poroty?

V pálivosti jednoznačně a s obrovským náskokem zvítězil první Phal. Tohle bylo fakt zlo, a jestli někdo jdete po brutálním palu, který pocítíte i den poté, tohle vás nezklame. Za zmínku stály také velmi solidní pětka a čtverka.

Co se týče chuti, shodli jsme se na vítězi – číslo dva následované čtyřkou a jedničkou.

Celkově můžeme Phaly rozdělit na vítěze a poražené (odmítavé stanovisko u minimálně dvou z nás).

Winners: 1, 2, 4

Loosers: 3, 5, 6

Tak. Zhodnoceno máme. A teď konečně pojďme odkrýt karty! Jani, jak to bylo?

 

Kdo byl kdo?

1 = Padagali

2 = Annapurna

3 = Lights of India

4 = Everest

5 = Goa

6 = Flavours

 

Olrajt. Tak si výsledky pojďme přežvýkat ještě jednou a pěkně adresně:

Nejphálivější phal dělají v současnosti v Padagali na Kotlářské (tam, co kdysi býval Kastelán). To není Phal na pocení, tenhle vás rozbrečí, spustí vám nudle z nosu, škytavku a druhej den solidní řiťopal.. Nezapomeňte říct, že to chcete ostré. Chuťově ani konzistenčně to není propadák. A obsluha vám ještě popřeje krásný den :-D Nováček testu se stal černým koněm a my jim přejeme, aby jim to vydrželo!.

Pokud si chcete pochutnat, zajděte na Josefskou do Annapurny (hmmm, druhý nováček). Sice se moc nespálíte (úroveň pálivosti odhadujeme někde kolem vindaloo), ale chuťově skvělé a těžko chytit všechny zajíce naráz, že…

Nejlepší maso v chicken Phalu mají (tradičně) v Everestu na Veveří. Tady nám přišlo, že mají předpřipravený Phalový základ a do něj jen přidají orestované kuřecí kostky. Ale na kuřata mají evidentně dobrého dodavatele a maso umí udělat tak akorát – netrápí ho na pánvi dosucha. Tenhle Phal nám chutnal.

Nemile nás bohužel překvapili v Goa (Geislerova) a Flavours (Běhounská). Phal ve druhé jmenované restauraci byl vůbec nejhorší ze všech vzorků, a to navzdory tomu, že byl ze všech také nejdražší (199 Kč). Zpráva o přesunu a přejmenování restaurace (včetně změny konceptu?) se v tomto světle jeví jako zpráva dobrá a těšíme se na novou ochutnávku z kuchyně nového podniku.

Pokud jste četli původní phalologii, vzpomenete si možná, že phal v Goa byl nejbrutálnější. Ehm, kdeže loňské chilli jsou… Ale to by snad ani nevadilo. Vadila výrazně sladká chuť. V Goa zřejmě obměnili kuchaře nebo recept, a bohužel pro vyznavače pálivého, ale také na původním receptu založeného Phalu, špatným směrem.

 

Byli jste v Brně na Phalu? Jak vám to phálilo? Napište nám na Facebooku nebo Instagramu.