SHU a majdy. Miliony SHU? Nežerte jim to!

V prvním díle o SHU jednotkách jsme testovali čerstvá a sušená Habanera. A zjišťovali, co je pravdy na siláckých tvrzeních typu „Právě si dávám dvoumegovou papriku!“ A dneska se podíváme na majdy!

Na úvod jsme si řekli něco o tom, co to vlastně SHU je, jak tato jednotka vznikla, jak se měří a jak daleko od reality jsou vlhké (ehm, a pálivé) sny pokořitelů milionových papriček. Podle toho, co jste nám odepsali, překvapily výsledky našeho snažení nejednoho znalce chilli, když si přečetli, jak to reálně je s pálivostí čerstvého chilli. Dnes ale bude ještě větší sranda! Protože zatímco čerstvá Habanera a podobné dobroty si dává málokdo, tak omáčkovejch je nás drtivá většina. Obvykle jsou to právě výrobky typu Sriracha, Tabasco, nebo zlo jménem „sladká chilli omáčka“, které jsou původci závislosti na pálivém.

 

Takže ještě jednou: Dneska budem testovat majdy!

 

Průzkum trhu s omáčkami – hledáme vhodné vzorky

Tohle byla asi nejtěžší část. Vybrat majdy tak, abychom nevynalézali kolo (třeba u Tabasca je šance na lhaní minimální), ale nechali jsme změřit omáčky, které lidi znají a které mají koule (nebo to alespoň tvrdí).

Nakonec jsme vybrali čtyři vzorky z omáček dostupných na českém trhu a postavili proti nim světoznámé Tabasco jako referenční vzorek (aby byla reference to pro ty, co nevěří nikomu a ničemu, a tudíž ani námi oslovené akreditované laboratoři).

 

Takže čí výrobky jsme vybrali na test?

Teď asi čekáte, že vyklopíme názvy testovaných omáček, aby ti skeptičtější mohli hned říct „No jo, šijou do konkurence!“

A právě proto to neuděláme. :-)

Co si budeme nalhávat, jsme výrobci omáček. Vyrábíme chilli omáčky a je to 100% podíl byznysu naší firmy. Říkáte, že je to nevyužitá šance hodit kousek bláta na konkurenci? Ale proč bychom takovou krátkozrakou věc dělali? My chceme lidem otevřít oči celkově a dát jim o chilli informace. Závěr si pak může udělat každý podle svého gusta.

Ať to ale není úplně naslepo, dáme vám několik indicií ke čtyřem testovaným omáčkám (pátá je referenční Tabasco):

  • Žádná z omáček není „extraktovka“. Všechny mají pálivost získanou přirozenou cestou, z chilli papriček bez extraktu kapsaicinu.
  • Jedna z omáček je naše. A není to ta, co má nejnižší, ale ani nejvyšší hodnotu SHU.
  • Jedna další majda pochází z CZ trhu, od českého výrobce, zbytek je vyroben mimo CZ.
  • Dvě ze čtyř mají na obalu pěti až šesticiferné číslo SHU jednotek (tedy stovky tisíc až miliony SHU).
  • Všechny omáčky (kromě Tabasca) jsou vyrobeny z papriček, u kterých jsou uváděny 300 000+ SHU, takže de facto od Habanera nahoru, většinou Jolokie, Trinidad Scorpion Moruga apod.

 

Jak na měření? A proč čekáme, že bude zajímavé?

Je to jednoduché. Stejně jako v prvním kole testů, kdy jsme zjišťovali pálivost papriček (sušené vs. čerstvé), test absolvujeme na HPLC přístroji (kdo nevíte, co to je, přečtěte si první díl, nebo gůglujte). Na přístroji, který umí určit procentuální obsah konkrétní látky v surovině, nás zajímají kapsaicinoidy.

A proč čekáme, že výsledky budou zajímavé? Protože víme, že například taková sušená Trinidad Scorpion Moruga má až 2 miliony Scovilleho jednotek (Proč sušená? Opět odkazujeme na první díl SHU), jenže omáčky obsahují i další věci. Tak za prvé vodu v čerstvých papričkách, která hodnotu SHU redukuje podle našeho měření přibližně na čtvrtinu, případně další suroviny jako rajčata, cukr atd. atd.

Takže se ptáme: Jak by ta majda asi mohla mít pálivost 2 mega SHU, když toho obsahuje víc než jen sušenou papriku?

 

Referenční Tabasco

Výsledky z testu všech omáček jsme dostali během necelého týdne. Jako první jsme si vyžádali referenční Tabasco omáčku. Referenční jednak proto, že výrobce je celosvětově známý gigant (i když se technicky stále jedná o rodinný podnik), a jednak proto, že sám nepoužívá SHU pro marketing.

I podle našich čistě amatérských ochutnávacích testů věříme, když tvrdí, že standardní Tabasco má hodnotu mezi 2500 a 5000 SHU (v závislosti na sklizni).

Tabasca tedy očekáváme 2500–5000 SHU, laboratoř hlásí 6000 SHU jednotek. Asi lepší úroda nebo co :-) Pro nás je tohle číslo důležité ze dvou důvodů. Zaprvé víme, že testy cca odpovídají realitě, a zadruhé, i kdyby neodpovídaly, alespoň máme „poměrové číslo“. To znamená, že když další majda bude mít například 60000 SHU, víme, že pálí desetkrát víc než Tabasco.

 

Jdeme na to aneb výsledky

Připomínáme, že do testu jsme kromě Tabaska zaslali 4 omáčky. Žádná extraktovka. Jedna z nich je naše, jedna další od českého výrobce, zbytek zahraniční. Dvě ze čtyř omáček se chlubí extra vysokými hodnotami SHU přímo na obalu. Všechny jsou z papriček, které v sušeném stavu skutečně statisíce až miliony SHU mají, žádný čajíčky.

 

Testovaná majda

Naměřená hodnota SHU

Násobek k Tabasku

Tabasco

6 000

1

První omáčka

5 000

0,83x

Druhá omáčka

9 900

1,65x

Třetí omáčka

27 900

4,65x

Čtvrtá omáčka

41 600

6,93x

 

Tak co na to říkáte? Chápete to? Žádné statisíce či miliony SHU, maximum je 41 tisíc, ano, jedenačtyřicet tisíc Scovilleho jednotek! Ta nejsilnejší ze čtyř majd, která se oficiálně chlubí extrémní pálivostí!

 

Kam se poděly ty statisíce a miliony?!

Když nám přišly výsledky, nechtěli jsme tomu zprvu věřit. Tak jsme omáčky ochutnali a zkusili je i zcela amatérsky a bez jakýchkoli ambic porovnat vlastní metodou oproti Tabascu. Ano, nejsilnější z omáček už byla slušnej materiál, ale když si člověk naloží plnou lžíci Tabasca bez přílohy, tak (kromě překyselení z hrozné dávky octa v omáčce) ho to taky celkem slušně pálí.

Poměrově 7 dílů nejpálivější omáčky k 1 dílu Tabaska nám najednou přišlo úplně v pohodě. Proč teda někteří výrobci tvrdí, že jejich produkt má statisíce Scovilleho jednotek, když to zjevně není pravda?

 

Marketing, marketing, marketing… a elegantně zabalený podraz

SHU nejsou ve většině případů nic než obchodní artikl.

A protože na rozdíl od alkoholických nápojů (daně), vitamínových doplňků (prokazatelný obsah látek podporující zdraví) a dalších odvětví, kde jde o víc než jen nějaký pitomý číslo a jsou na něj normy, pro pálivé omáčky nic takovýho není. Prošli jsme si hygienické předpisy a SHU nikdo neřeší.

Proto není nic snazšího než se zákazníkem doslova a do písmene vyběhnout způsobem, který mnohdy vypadá skoro až jako drzost. Stačí vám totiž napsat někde na obalu malým písmem, že ty SHU jednotky, kterýma se prsíte velkýma číslicema na podstatné části obalu, jen znamenají SHU jednotky papriček, ze kterých je majda vyrobená, nikoli SHU jednotky dané omáčky jako celku. A je klid, ČOI nebo SZPI na vás nemůže, protože zákazníkovi jste právě malým písmem vlastně řekli, že ho tím větším písmem podvádíte. Každá z omáček, pokud to není pyré (a to nebyla ani jedna), totiž obsahuje ještě spoustu dalších přísad – rajčata, sladké papriky, cibuli, česnek, ocet, cukr atd. A ty fungují jako dokonalé ředidlo. Ono i kdyby se jednalo o pyré, tak ani to nedosáhne na SHU sušené papričky.

Když jsme si začali skládat tyhle všechny informace dohromady, vzpomněli jsme si na Romana Vaňka a jeho Peklo na talíři (mimochodem kdo neviděl, vřele doporučujeme zajít na www.stream.cz a podívat se na pár dílů).

Vaňka taky s prominutím štve, jak se necháváme my, lidi, oblbnout marketingem. Ochucená minerálka za 40 Kč se sexy modelkou a těmi správnými výrazy, ve které je v reálu 0,25 % ovoce (v té minerálce, ne v té modelce) a zbytek voda s cukrem. Když jsme viděli výsledky testu SHU omáček a porovnali to s informacemi na obalu, podobnost byla značná.

 

Přestaňme řešit SHU, řešme kvalitu, hodnotu, chuť

Vždy, když máme někde stánek a prodáváme naše výrobky, přijde za námi nějakej „ten drsnej týpek, co dává milionový omáčky jako nic“, a ptá se, kolik SHU mají ty naše a hned se hrne na tu nejpálivější omáčku, protože čímkoli slabším se nebude ani obtěžovat.

My na tyhle otázky na SHU jednotky obvykle odpovídáme, že to je jedno a ať si zákazník raději omáčky ochutná a sám si určí, jestli mu vyhovují. Hodnoty známe – vždyť jedna z našich omáček šla i do tohoto testu. A „heat level“ vyjadřuje počet papriček na čelní straně našich etiket.

Jsme přesvědčení o tom, že 90 % výrobců nedělá omáčky jenom pro pálivost (pomineme-li extrakty). Kombinují chilli se zeleninou, ovocem, zkoušejí tradiční i naprosto šíleně vypadající spojení, jen aby potěšili zákazníka – hlavně jeho chutě.

 

Nenechte se zblbnout čísly na obalech a neřešte přesnou hodnotu SHU, třeba chuť nebo cenu versus výkon.

Jsou vůbec omáčky se statisíci SHU?

Jsou, ale o nich třeba až příště :-)

Pěkný den všem!