7 důvodů, proč vzít chilli s sebou na dovolenou

Vemte-chilli-na-dovolenou

Nepochybujeme o tom, že tímhle naším výčtem budeme tak trochu přesvědčovat přesvědčené. Na druhou stranu ovšem nezaškodí si blahodárné účinky paprik jednou za čas zopakovat. Takže ať už se chystáte k vodě, do pralesa nebo do velehor, nezapomeňte si s sebou do kufru, batohu nebo ledvinky přibalit lahvičku něčeho ostřejšího (a ne, fakt nemluvíme o té slivovici od strejdy z Valašska)...

 

Takže k čemu nám je taková chilliomáčka na cestách dobrá?

1. Pomůže s desinfekcí

Ne v tom smyslu, že byste mohli pít vodu z kaluže poté, co do ní nakapete Maracuja Mango Hotsauce. Ale pravidelnou (ranní a večerní) konzumací chilli alespoň po malých dávkách působíte proti cizím bakteriím uvnitř zažívacího traktu (ty vaše – hodné – bakterie jsou na chilli určitě zvyklé). O tom, že chilli pomáhá snižovat riziko zkažení masa už věděli naši předkové. 

 

2. Zahřeje i ochladí

Ať je horko, nebo zima, s My-Chilli je vždycky príma! :-) Když vás trápí zima, dejte si šťopičku Habanero Yellow Pyré a hned vám bude teplo. A když se vám horkem lepí podrážky k asfaltu, kopněte tam Buffalo Hotsauce a opotíte se jedna báseň. A pot, jak známo, funguje jako termoregulátor. Proč myslíte, že se v létě v zemích kde jsou vysoké teploty, pije teplý čaj?

 

3. Pomáhá s prokrvením a zvýší srdeční činnost

Stojí za vyzkoušení. Rozmíchejte si trošku (množství určete podle vaší odolnosti) Carolina Reaper v oblíbeném nápoji před cvičením, kapsaicin vás nabudí podobně jako kofein, ale bez jeho negativních účinků. 

 

4. Pomůže od jakékoli bolesti

Když jsme tak u toho, kapsaicin dává (alespoň na chvilku) zapomenout na nakopnutý palec, rozbité koleno, migrénu i žraločí kousnutí. Záleží jen na množství a koncentraci. 

 

5. Zlepší náladu

Stará známá věc, ale do tohoto výčtu rozhodně patří. Na dovolené se může přihodit 100 a 1 malá nepříjemnost. Uletí vám letadlo, okrade vás číšník v restauraci, celý týden prší, spadne vám mobil a rozfláknete si displej a tak dále a tak podobně. Když si v takové nepříjemné situaci dáte chillipanáka (doporučujeme Hoppy Smoked Peppers), začne mozek produkovat endorfiny, aby pálení neutralizoval. A když pálení přejde, zůstanou vám jen endorfiny a s nimi dobrá nálada. Takhle jednoduché to je, jsme holt shluk molekul řídících se zákony akce a reakce.

 

6. Zkvalitní spánek

V Tasmánii vyzkoumali, že lidé, kteří chilli konzumují pravidelně, mají vyšší kvalitu spánku. Chilli jako šláftruňk? No proč ne? Dejte si třeba Mexický dip.

 

7. Zlepší úroveň pokrmu ve špatně vybrané restauraci

Tak to naprosto rozhodně a s přehledem. Pokud vás vaše oblíbená aplikace pro hodnocení restaurací zklame, nebo když v horské vesnici prostě není na výběr, vylepšete si se svou oblíbenou chillimajdou jídlo. Kromobyčejně univerzální je v tomto ohledu Hořčičná s medem.

 

Přejeme vám šťastné cesty a na nich pikantní zážitky!