Jaký byl náš rok 2018?

2018. Rok plný výročí pomalu končí a my jsme se rozhodli ho tady veřejně zrekapitulovat z našeho pohledu. A že to byla jízda! Chcete vědět jaká? Posaďte se, my vám to povíme.

 

Zlato z WHSA

Rok 2018 začal famózně – na Štědrý den 2017 jsme se dozvěděli, že naše BBQ omáčka se sušenými rajčaty zvítězila v kategorii středně pálivých BBQ omáček na prestižní soutěži World Hot Sauce Awards v americké Louisianně. Ani neumíme popsat ten pocit, když místo vánočního klidu s rodinami sedíte u počítače a hledáte výsledky, a najednou se na prvním místě objeví váš výrobek. Neskutečná paráda! Kromě zlata nám ze Států přišla ještě bronzová za Rajčatový džem s koriandrem. Sázka na rajčata vyšla hned dvojnásobně.

Tento světový úspěch znamenal mimo jiné taky enormní zájem médií. Otevřel nám dveře do novin, do rádia i do televize. Snídali jsme s Novou, přáli Dobré ráno v České televizi. A pozvali si nás i do Karlína do DVTV.

Snímek obrazovky 2018-12-21 v 5.41.34

 

Jaro – akce, akce, akce

Food fesťáky, chilli fesťáky a další fesťáky. Letos jsme do toho pořádně šlápli a s naším stánkem jsme za dobu, co fungujeme, objeli zatím nejvíc akcí. Celkově jsme na "tour de festival" strávili 50 dní. Poprvé jsme taky vyjeli s majdama do zahraničí. V praxi to znamenalo skoro každotýdenní rozhodování, jestli půjdeme o víkendu vařit, nebo jestli sedneme do auta a uděláme si výlet. Za tohle brutální nasazení si zaslouží poděkování všichni lidi, kteří se s náma na stánku protočili. A cenu za trpělivost zaslouží naše rodiny :)

Na fesťácích jsme si chvílema připadali jak rockové hvězdy na turné. Třeba když jsme vařili na jednom pódiu s maximálním chefem Zdendou Pohlreichem. A pak ty hodiny a hodiny v autě, že… Dostali jsme se na větší akce než v minulých letech, podívali jsme se na stará známá i zbrusu nová místa. A zjistili jsme, že… na velikosti nezáleží. Udělali jsme super zkušenost na několika nenápadných malých akcičkách. A spolu s ostatníma Chilližroutama jen litujem, že letos neklaplo Chillibraní. Tak třeba příští rok!

 

Rozšířili jsme rodinu My-Chilli

Jednou se to muselo stát, jinak bychom se asi zvencli. V květnu jsme nabrali našeho prvního stálého zaměstnance – mladého a nadějného klučinu a navíc jmenovce jednoho z nás – Honzu. S tím, jak rostly objednávky, přestalo stačit víkendové vaření a začalo si to žádat celého člověka. Po půl roce musíme říct, že to bylo moc dobré rozhodnutí. A na podzim jsme tým rozšířili ještě o Aničku. Děcka, děkujem, bez vás bychom to nezvládli ani náhodou!

Anička a Honza Burger Festival

 

Brand new web, aneb něco toho designu a hodně změn na pozadí

Na jaře jsme do toho praštili a udělali jsme si nový web (tedy zaplatili za pronájem společnosti, která se weby živí). Ano, to je ten, na kterém si právě čtete tyhle řádky. Běží pod jiným systémem a umožňuje mimo jiné lepší chod e-shopu a obrovskou úsporu času při zpracování objednávek, platbu online atd. Oproti starému webu z něj zmizly některé sekce, ale pracujeme na tom, abychom je vrátili na scénu (třeba Recepty).

 

4. narozeniny!

Wow, fakt už pátým rokem na trhu! To jsme museli oslavit. A jak jinak než na večírku plném omáček, na kterém vzniklo, jak už to na podobných akcích bývá, několik super nápadů na nové kousky. Jeden z nich spatří světlo světa už na počátku roku 2019 :)

 

Kvasím, kvasíš, kvasíme!

Fermentovaný majdy! To bylo téma, kterému jsme se dlouho vyhýbali. Ale letos nás fermentace začala mocně bavit (snad i proto, že se ve volných chvílích oba věnujem pivnímu domovarnictví, hehe). Cvičně jsme si na podzim vyrobili ferment ze svých skleníkových jolokií a byla to jízda. Svoje o tom může vyprávět i redaktorka České televize, která k nám přišla točit reportáž do Událostí z regionů.

Snímek obrazovky 2018-12-21 v 5.26.21

 

Hvězda z Londýna

ČT u nás byla kvůli dalšímu ocenění, kterého se nám podařilo dosáhnout. V soutěži Great Taste Awards, ve které jsme vloni bodovali s Hoppy Smoked Peppers, zachutnala porotcům naše Chlapská hořčičná, kterou navrhnul Richard. Ocenili ji jednou hvězdičkou. Paráda, děkujeme do Londýna!

 

Neusínáme na vavřínech. Házíme je do hrnce!

Naše pionýrské bádání a hledání nových, překvapivých chuťových kombinací nebere konce. Nikdy nepřestaneme být zvědaví objevitelé, experimentátoři a kombinatorici. Hledáme svatý grál, chuťovou bombu, která vás opět posadí na zadek a nechá vás s pusou dokořán (a taky vám ji trochu spálí, to se ví). A jak známo – kolik lidí, tolik chutí. Proto ne každá cesta vede k cíli a pěkných pár pokusů už skončilo ve výlevce. A pak jsou výrobky, které prošly sítem a dostaly se až do běžné výroby. Letos takových produktů bylo sedm – BBQ se sušenými rajčaty, Rajčatový džem s koriandrem, Super hot fermentované pyré, Buffalo Hotsauce, Smoked Buffalo Hotsauce, Uzené koření SuperHot Mix a naposledy Kdoulový džem s vánočním kořením. A tím to nekončí!

 

Slevomat neznamená slevu

Ve spolupráci se serverem Slevomat.cz jsme připravili speciální limitovanou akci – 6 omáček v exkluzivním balení, které takto v setu není možné koupit na žádném jiném místě. Celkem 1350 sad se za 15 dní zcela vyprodalo a za další týden jsme to všechno vyexpedovali. To znamená téměř 9000 skleniček – slovy devět tisíc! Ufff, to bylo skleniček…

 

Máme nového pomocníka

Abychom stíhali uspokojovat zvyšující se poptávku, zainvestovali jsme a pořídili pneumatickou  plničku. Teď zvládne jednu osmdesátilitrovou dávku vyrobit a také naplnit jeden člověk. A to znamená velké zrychlení. Můžeme se tak hrdě honosit titulem Konzervárna s příběhem (jo, tak o nás kdosi mluví – bavíme se čím dál víc tím, jak konkurenci vadíme) :D

 

A co dál?

Je před námi (a před vámi taky) rok 2019. Jaký bude? Nemáme křišťálovou kouli, tak nevíme :) Ale chceme pokračovat v naší práci, hledání chuťového svatého grálu. A soustředit se na dobré, kvalitní akce, abychom se s vámi mohli potkat někde ve stánku u pálivého sousta. Těšíme se na viděnou!

 

Honza a Richard