Kuřecí tacos s naší vylepšenou verzí proslulé omáčky Chipotle Sriracha.

Spojením ikonické omáčky Sriracha s chutí Chipotle papriček jsme dali vzniknout vylepšené verzi světoznámé omáčky. Chipotle Sriracha pokrmům propůjčuje pikantní kombinaci chilli papriček se sladkým podtónem a intenzivní kouřovou chutí.

Čím se různí Sriracha s Chipotle?

Chipotle papričky jsou známé svou intenzivní kouřovou chutí a představují oblíbenou součást mexické kuchyně. Jalapeño papričky, které jsou základem chipotle, jsou běžně konzumované v různých podobách – čerstvé, nakládané, sušené, a právě i uzené. Pro výrobu chipotle se využívají čerstvé červené dozrálé jalapeño papričky

 

Během procesu sušení se vlhkost uvnitř papriček postupně snižuje, což vede k tomu, že chipotle získávají svoji typickou chuť spojenou s aromatem kouře. Oproti tomu Sriracha je typ pálivé omáčky vyrobené z pasty z červených jalapeño papriček, octa, česneku, cukru a soli. Má mírnou úroveň pálivosti, obvykle se pohybuje mezi 1 000 až 2 500 jednotkami na Scovillově stupnici.

Složení a tipy na využití Chipotle Sriracha

Naše Chipotle Sriracha obsahuje fermentované jalapeño papričky i uzené chipotle papričky, ocet, cukr, česnek a další přírodní ingredience. Je vhodná pro použití jako dochucovadlo nebo marináda, která dodá jedinečnou chuť různým pokrmům, včetně asijských jídel, burgerů nebo dipů.

 

Recept na kuřecí tacos s Chipotle Srirachou

Tento recept je ideální volbou pro rodinu, setkání s přáteli nebo na grilování. Připravený je během několika málo okamžiků a skvěle se postará jak o oběd, tak o večeři. Chcete-li, můžete recept přizpůsobit vlastním chuťovým preferencím, a to přidáním dalších ingrediencí, jako jsou čerstvé jalapeño papričky nebo sýr, nebo zakysaná smetana. 

Potřebné ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou, nakrájených na proužky
  • 1 menší cibule, nakrájená na tenké plátky
  • ½ červené papriky nakrájené na tenké proužky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • tortilly na tacos nebo kukuřičné „taco shlells“.
  • Chipotle Sriracha podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti
  • avokádo, rajčata a koriandr na ozdobení
  • limeta

 

Postup:

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a papriku. Ke změklé cibuli s paprikou přidejte nakrájená kuřecí prsa a osmahněte je dozlatova. Poté přidejte mletý kmín, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a nechte vařit asi 5 minut. Mezitím si připravte tortilly na tacos. Každou tortillu doplňte porcí kuřecí směsi a zakápněte šťávou z limety. Ozdobte plátky avokáda, rajčaty, koriandrem a vlastně vším, co jsme uvedli v popisu receptu výše, pokud to máte rádi. Na závěr nezapomeňte na každou tortillu přidat Chipotle Srirachu podle své chuti.

Ať už naši omáčku Chipotle Sriracha použijete k dochucení tacos, k marinování masa nebo jako přísadu do oblíbených receptů, výsledkem je mírně pikantní a skvělá chuť pokrmu.