O hvězdách a lidech

Je moc fajn, když vám porota složená z nezávislých profíků řekne, že to, co děláte, chutná skvěle. Tou nejdůležitější porotou pro nás ale jste vy – lidi, kteří si naše majdy kupují. Přivezli jsme dvě hvězdy z Londýna. Co to pro nás znamená? Čtěte dál!

Jan Jašek a Richard Belžík (zleva) (kopie)

O tom, že naše omáčky a další výrobky spojuje vedle chilli taky vyladěná chuť, už asi víte. Někdy to přijde samo „z nebe“ (jako třeba u našeho Kdoulového džemu s vánočním kořením – psali jsme o tom tady), jindy dlouho a pečlivě ladíme recept, uvaříme deset patnáct variant a pak kolektivně testujeme a porovnáváme chuťové nuance. Protože chceme, aby vám naše omáčky chutnaly. Nejedem mainstream, ale posouváme celej ten pestrej svět chilliomáček o kousek dál směrem, kterej se nám zdá být smysluplnej. A když se pak stane, že si téhleté naší snahy všimnete nejenom vy, ale třeba taky porotci některé ze soutěží, kam naše výrobky přihlašujeme, máme radost o to větší. 

Letos se nám v tomhle ohledu dařilo. V USA na World Hot Sauce Awards vyhrála už zmíněná Kdoule a minulej týden přišly výsledky z londýnské The Great Taste Awards (kde jsme vloni bodovali s Macho Mustard a o rok dřív s Hoppy Smoked Peppers). Podle nich získaly ocenění Great Taste (skvělá chuť) hned dvě naše majdy – BBQ omáčka se sušenými rajčaty a Smokey Honey Mustard. Tedy jedna stálice a jedna úúúplná novinka.

Za rajčatovou BBQ jsme už jednu cenu dostali – bylo to poprvé, kdy jsme vyhráli kategorii na World Hot Sauce Awards (WHSA). K němu teď tedy přibyla další placka. Ocenění z Londýna nás těší o to víc, že v této soutěži nehraje roli ani tak pálivost – ta je ostatně u této omáčky nízká –, ale hlavně chuť.

Druhá oceněná omáčka s pracovním názvem Smokey Honey Mustard (Uzená medová hořčičná) má úplně jiný příběh – je to mezi našimi výrobky nováček. Do Londýna jsme poslali prototyp, který pro vás v těchto dnech vyrábíme.

Co nás vedlo k experimentům na téma med a hořčice? S tímhle stylem se nám poprvé (vedle Cibulového chutney) podařilo zaujmout porotce WHSA. A taky je to (pořád) jedna z našich nejoblíbenějších omáček vůbec. Ale pořád jsme cítili, že potenciál medu a hořčice není vyčerpán. A tak jsme experimentovali jsme s uzenou chutí, mexickými chipotle a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je právě Smokey HM.

Ceny Great Taste, které vyhlašuje Cech dobrého jídla, jsou označovány za Oscary ve světě jídla. Logo Great Taste zaručuje, že výrobek, na kterém ho najdete, je kvalitní a důvěryhodný. Tohle se píše na webu soutěže s tím, že výrobky skvělé chuti vybírá přes 500 porotců z celého světa.

Teď se hodíme do klidu, protože víme, že tahle ocenění jsou super, ale nejsou to nejdůležitější. To nej je pro nás to, že vám naše výrobky chutnají. Bez toho bychom nikdy nevznikli a to si moc dobře uvědomujeme. Hvězdy z Londýna potěší. Ale největší hvězdy jste pro nás stejně vy.