Recept: Švestková chilli omáčka podle My-Chilli

Máte rádi švestky, a chcete si zkusit uvařit z nich vlastní chilli omáčku? Nachystali jsme pro vás jednoduchý recept, a provedeme vás krok po kroku. 

 

Švestky jsou takový národní český poklad. Vaříme z nich povidla, dáváme je do knedlíků, sušíme je, a samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na tekutou formu, kterou znají i nejzazších koutech světa. My si ale dnes uvaříme chilli omáčku, ve které budou švestky hrát prim.  Proto také necháme česnek a cibuli ve spíži

Co budete potřebovat:

Švestky vypeckované: 450-500g
2 papričky Jalapeño

Jablečný ocet: 150ml

20g zázvoru na nudličky

Cukr třtinový, typ Very Dark: 150g

Šťáva z půlky citronu

Špetka kardamomu

Špetka bílého pepře

2-3 špetky mleté skořice

 

Postup:

Tak jak to už u nás bývá zvykem, snažíme se jednoduché omáčky posunout na vyšší úroveň tím, že zkrátka a jednoduše uděláme něco jinak. V tomto případě to bude přímo hlavní surovina - švestky, které si vyudíme

Uzení jde s tímto druhem ovoce fantasticky dohromady. Cílem samozřejmě není udělat z nich černou kostku, ale nechat ovoce lehce natáhnout kouřové aroma do čerstvé dužiny. Pokud nemáte k dispozici udírnu (a zkusili jste rodinu, známé, sousedy i strejdu, co jste ho neviděli 10 let), lze si dopomoci díky výrobku, který je známý pod názvem Tekutý kouř. Není to úplně náš šálek kávy, sami si ovoce i zeleninu do našich chilli omáček udíme na dubovém dřevu, ale když není zbytí, lze použít. Tekutý kouř je obvykle přírodního charakteru - výrobci vstřikují vodu do komory udírny, která kondenzuje, následný kondenzát vyčistí, přefiltrují, a vy si tak můžete vyrobit svoji malou domácí udírnu přidáním pár kapek do omáčky. 


  1. Švestky očistěte, nakrájejte na půlky, a dejte na rošt slupkou dolů, ať při uzení nepřijdete o šťávu z ovoce. Přidejte Jalapeño papričky zbavené stopky a semen. 


  2. Vložte do udírny, předehřáté na 50-60 st Celsia, nechejte vyudit po dobu 90-120 minut. Nebojte se po 90 minutách švestky ochutnat - měly by na první ochutnání dávat jasný signál, že byly v udírně, ale dužina by neměla být tmavá. Chceme lehké vyuzení, ať kouř nepotlačí svěžest ovoce. 

  3. Ovoce a papriky vložte do hrnce, přilijte 150ml jablečného octa, obsah poloviny citronu, zázvor a vařte do změknutí na mírném plameni a bez pokličky - cca 20-30 minut. Cílem je nejen povařit ovoce, ale částečně vyvařit ocet, u kterého chceme aby zanechal chuť, ale ne nutně veškerou kyselost a tekutinu. 

  4. Obsah hrnce rozmixujte do hladka. Pokud chcete dokonale jemnou konzistenci, můžete použít síto a omáčku přepasírovat. Nás baví občas najít hrubější kousek švestek nebo papriček v omáčce, aby měla přiznanou rustikální konzistenci, typickou pro domácí výrobky, takže síto necháme odpočívat. 

  5. Přidejte 100g třtinového cukru (ano, ne celý obsah cukru z receptu, ale jen cca 2/3) - doporučujeme typ Very Dark - obsahuje velké množství melasy, která dodá omáčce silnou chuť. Omáčku nechte svařit na cca 80% cílové konzistence - pokud ji chcete tekutější, můžete ihned přejít k bodu 6, pokud ji chcete více hustou, vařte minimálně dalších 10-15 minut. 


  6. Ochutnejte omáčku. Nyní by měla mít takovou míru sladkosti/kyselosti, kterou chcete ve finálním výrobku. Pokud vám chybí sladkost, přidejte zbývajících 50g cukru, který jsme zatím z receptu nepoužili právě proto, abyste si mohli vyzkoušet omáčku před tím, než do ní dáme veškerý cukr. Dochuťte tedy pomocí cukru, případně octa/citronu, na poměr, který vám vyhovuje. 

  7. Přidejte mleté koření - špetku kardamomu, špetku bílého pepře, a dvě až tři špetky mleté skořice. Pokud nemáte mleté po ruce, můžete použít i celé, ale nezapomeňte jej potom vyjmout z omáčky. Koření vařte minimálně 5 minut, ať se zcela uvolní aroma. 


  8. Poslední ochutnávka - chilli omáčka by měla chutnat přesně tak, jak si přejete. 

 

Díky vysokému obsahu octa bude mít naše švestková omáčka dlouhou trvanlivost - ocet je skvělý konzervant. V lednici vydrží dle naší zkušenosti bez problémů měsíc, dřív než se zkazí je spíš sníte... pokud ji chcete používat dlouhodobě, stačí ji ještě v horkém stavu nalít do předehřátých sklenic a zavařit standardním způsobem (např. ve vodní lázni - 80 st Celsia po dobu 20 minut). 

 

Na co ji použít? 

Švestky jsou fantastické k drůbeži. Nám úplně nejvíc chutnají s kachním masem, ale fantazii se meze nekladou. 

Dobrou chuť, přátelé!