Řekni mi, co griluješ...

Léto je čas grilování. Kus masa, uhlí, rošt, oheň, dým a vypálená mřížka na steaku. Člověk připravoval maso na ohni dávno předtím, než vynalezl kolo, monoteistický náboženství, trojčlenku a očkování. Snad proto se k tomu vracíme dodnes, i když už máme indukční desky a grilovací pánve. No a dneska si řeknem, jak vhodně kombinovat grilované maso s našimi dobrotami podle hesla „Řekni mi, co griluješ, a já ti řeknu, čím si to máš polít.“

smoked_flank_steak small 

Podělíme se s váma o naše osvědčený kombinace. A rozdělíme si to pěkně podle druhů vašeho oblíbenýho žvance, kterej na grilu trápíte… Ready? Tak jdeme na to! 

 

Burgery

Tatarku nebo kečup? No hlavně nezapomeňte na okur… ne, na naše Cibulový chutney! Dodá masu příjemnou sladkost, takže pak už nemusíte shánět sladkou briošku. Kombinace slanýho, sladkýho a mastnýho je totiž návyková! 

 

Žebra

K těm je super naše první zlatá medailistka z World Hot Sauce Awards, tedy BBQ omáčka se sušenými rajčaty. Kdybyste potřebovali boostnout pálivost téhle pikantní majdy, hmátněte po našem pyréčku z Caroliny Reaper a do rajčatovky si kápněte trošku toho tekutýho peklíčka.

 

Křídla

Chicken Wings, grilovací klasika. Doporučujem uřezat poslední, nejtenčí článek křídla, protože na grilu vám to zuhelnatí.  A proč něco pálit na uhel, když z toho můžete udělat super vývar.. 

Jinak fádní křídla se dají zásadně vylepšit, když je polejete naší omáčkou z uzenejch paprik, případně její klasickou verzí Buffalo hotsauce. A ti, který to s pálivým příliš hrotí, můžou vzít ke kuřeti naši Uzenou hořčici .

 

Něco hovězího 

Klasický grilování hovězích steaků si žádá klasickej doprovod. Čiliže sůl, pepř a BBQ sauce. !

 

Vepřové (panenka, krkovička & spol.)

K hezky tučným a prorostlým vepřovým steakům se náramně hodí omáčky, který jsme už zmiňovali výše. Buď Cibulový chutney, nebo Smoked peppers. Fajnšmekr si k tučné krkovičce nebo kotletce s tlustým tukovým krytím (jestli máte známýho řezníka, kterej vám to takhle připraví, běžně v obchodech na to bohužel stále nenarazíte) dá naši chmelovou verzi.

Jiná kapitola jsou prasečí libůstky. Tedy především vepřová panenka, na kterou musíte na grilu hezky pomalu, abyste ji nevysušili. Nebo ještě lépe – před grilováním ji zavakuujte, hoďte do sous-vide a na grilu jen dotáhněte kůrčičku. A co k tomu? Tady se hodí něco jemnějšího – nám se nejvíc osvědčila Nakouřená hořčičná omáčka, se kterou jsme bodovali mimo jiné na Great Taste Awards v Londýně. Ta se ostatně hodí i k čerstvým vepřovým klobáskám (typu salsiccia, anglická klobása atakdál).

 

Kuřecí, krůtí

Naše specialitka, Kiwi a limeta. Proč? K drůbežímu masu obecně jde ovoce úplně skvěle. Z kuřecího nám šmakujou spíš ty stehenní, protože v sobě mají víc tuku, a kde je tuk, tam je chuť! Prsa máte zase spíš na kombo sous-vide + gril. Pokud by vám k sobě nešla maso a sladko-kyselá ovocná chuť s vyšším palem, tak bychom se rozhodně nebáli BBQ omáčky se sušenými rajčaty.

 

Kachní

Na konec jsme si nechali špeciality. Jako je třeba kachní prso, který si dokážem představit nejen po česku/moravsku jako součást pečené kachny na zelí a s knedlíkem, ale svoje osvědčený postupy s ní má taky asijská kuchyně. Necháme protentokrát stranou pekingskou kachnu, která je přece jen trošku vyšší dívčí a zjednodušíme si to pro gril. Vezmete prso, naložíte ho do hoisin omáčky (prodává každá jen trochu vybavenější vietnamská večerka), milovníci orientálních vůní přidají koření pěti vůní (skořice, hřebíček, fenykl, sečuánskej pepř a badyán, všecko rozhmožděný na prach) a necháte do druhýho dne marinovat. Před grilováním vytáhněte, nechte okapat přebytečnou marinádu a šup na gril. Podávejte s kantonskou švestkovou. Nebo vyzkoušejte naši novinku – Uzenou sweet chilli.

 

Je jasný, že kolik lidí, tolik chutí. Někdo si prostě se Smoked Peppers pocáká i svatební dort. Tak jestli hledáte něco fakt univerzálního, vyzkoušejte naši verzi omáčky Sriracha, kterou připravujeme z uzených papriček chipotle.

Tak! Základní inspiraci máte a už vám nic nebrání v tom vlézt k nám do e-shopu a zásobit se na nejlepší barbecue party. A jestli jste pozvaní na grilovačku, máme tu i sadu vhodnou jako dárek pro grillmastera.

Přejem vám, ať se vám dobře griluje, a věříme, že naše rady a hlavně naše omáčky pozvednou vaši BBQ párty na novej level.